Wat verdient een musicus?

Het salaris van een musicus kan zeer uiteenlopend zijn. Zo verdient niet elke soort musicus evenveel. Zo bestaat er een verschil tussen de klassieke musici en pop muzikanten; tussen instrumentalisten en vocalisten; tussen solisten en bands/orkesten.

Daarnaast speelt de vaardigheid een rol, maar vooral ook de populariteit van een muziekspeler. En als volgt is er nog de eigen inbreng: kiest de muzikant ervoor om regelmatig opgetreden of af en toe? Of wordt zelfs de wereld afgereisd om overal een optredens te geven?

Vooral in de pop muziek speelt marketing een grote rol. Door de komst van video en internet is dit een belangrijke rol gaan spelen voor de muziekindustrie. Niet alleen de muziek is daarbij belangrijk, maar ook hoe de zanger of band overkomt, hoe er om wordt gegaan met de fans en of er gerelateerde producten, zoals t-shirts, tassen, games en dergelijken, verkocht kunnen worden. Al dit soort factoren zijn van grote invloed op wat een muzikant precies verdient.

Gemiddelde verdiensten van een muzikant

Een muzikant begint gemiddeld rond de €2400,- per maand. Waarbij een minimum van €2000,- en een maximum van €3000,- wordt verdiend. Door de jaren heen kan het salaris met een muziekcarrière van langer dan 10 jaar oplopen tot een gemiddelde van €3200,-. Het minimum dat verdient wordt is €2700,- en €4000,- ligt rond het maximum. Na een muziekcarrière van 23 jaar heeft het loon een optimum bereikt en stijgt niet verder. Het gemiddelde ligt dan rond de €3700,- per maand waarbij €3100,- en 4666 de minima en maxima zijn.

Top inkomsten van musici

De inkomsten voor musici met een topsalaris ligt aanzienlijk hoger. Pop artiesten zoals Taylor Swift, Justin Timberlake, Maroon5 en P!nk verdienen op jaarbasis zo’n 20 tot 40 miljoen dollar. Omgerekend is dat zo’n 16 tot 32 miljoen euro. Ook muziekbands van de oude garde zoals The Rolling Stones draaien nog goed mee. Hun band haalt jaarlijks zo’n 25 miljoen dollar binnen, wat vergelijkbaar is met 20 miljoen euro. Doordat dit verschil met de gemiddelde musicus zo ongelofelijk groot is kan men zich afvragen of hun succes daadwerkelijk afhangt van hun muziektalenten of dat er eerder een succesvolle marketing strategie achter schuilt. Op zoek naar een muziek startpagina? Bekijk de site.

Leave a Reply

Your email address will not be published.