Podcast & Online Radio.

Ondanks de vele pogingen van de bekende grote FM zenders zoals 538, Radio 3, Q Music en ga zo maar door om digitale radio (DAB) bij jou bekend te maken groeit de interesse in online radio en podcasts enorm. De hoofdreden van waarom deze grote zenders jou aan de DAB willen krijgen is “Controle” Nog niet zo lang geleden is dit ook met de televisie gebeurd, nadat het kijkgeld afgeschaft werd begonnen grote zenders en providers terrein te verliezen, je kon tenslotte nu gratis via de kabel naar alle zenders kijken zonder dat je daar een cent voor hoefde te betalen,

bedrijven zoals UPC destijds die een monopolie positie verdienden opeens minder geld en bedachten ze digitale televisie waardoor je weer afhankelijk bent van een kastje van je provider en abonnement waar je voor betaald. Bij de revolutie in Online radio zie je dit verschijnsel ook.

Internet generatie.

Omdat we met een nieuwe generatie te maken hebben, de zogeheten internet generatie gaan mensen en jongeren vooral steeds vaker via het internet naar muziek en radio luisteren, daarnaast zijn platformen zoals Youtube erg populair bij deze generatie waar je ook je favoriete muziek, filmpjes, en video clips ten alle tijden kunt bekijken waar je ook bent vanaf elk device. Je snapt dat dit een doorn in het oog van de FM radio stations zijn. Hun hoofdinkomsten genereren ze tenslotte door middel van advertenties en minder luisteraars betekend minder advertentie inkomsten.

Daarom willen ze je graag afhankelijk maken van een digitaal apparaat dat je moet gebruiken om radio te kunnen luisteren. Je snapt natuurlijk dat dit totaal overbodig is en dat er nu met Spotify, Youtube, Online radio portals en alle online radio zenders en zelfs podcasts er genoeg te luisteren is voor wie dan ook. Sterker nog deze revolutie opent nieuwe deuren voor nieuwe ideeen en geeft andere weer meer kans.

Online Radio.

Omdat je 1000den verschillende online radio zenders hebt is misschien het overzicht een beetje onduidelijk, maar het grote voordeel is dat je meer specifiek gerichte zenders krijgt en kun je naar zenders luisteren die helemaal aan jou wensen voldoen, zo heb je online radio zenders die alleen maar de beste en nieuwste dance draaien, neem als voorbeeld de zender Deep.FM deze zender heeft een overdag programmering waar je overdag de beste elektronische muziek kunt luisteren in de breedste zin, en in de avond kun je hier naar verschillende gepresenteerde programma’s luisteren door de beste DJ’s uit Nederland.

Podcast.

Een andere manier van luisteren die erg in opkomst is, is de podcast, tegenwoordig heb je er erg veel en komen ze in alle soorten en maten. Voor veel mensen is een podcast niet heel duidelijk, wat is het nou precies? is het een radio programma die je on demand kan luisteren of wat anders? Een podcast kan van alles zijn, het is een audio bestand dat je inderdaad kunt luisteren wanneer jij dit wilt. Deze worden veelal aangeboden op websites van de makers, maar ook op portals zoals in de Itunes store en heb je allerlei podcast directory’s op het internet. Het leuke van een podcast is dat het een persoonlijke ervaring is, zo kun je naar podcasts luisteren van mensen die je over bepaalde onderwerpen vertellen, of via hun podcast tutorials en workshops aanbieden, zo heb je bijvoorbeeld ook hardloop podcast die je tijdens het hardlopen motiveren en zelfs programma’s aanbieden om op te hardlopen. Een podcast kan ook gewoon een radio programma zijn dat gepresenteerd wordt door een van je favoriete radio hosts.

Zo luister ik zelf graag naar deze Deep House podcast genaamd Dirty Disco Radio, een wekelijkse podcast die 2 uur duurt en je meeneemt op een reisje door de wereld van de elektronische muziek, elke week zorgt de presentator weer voor een hele toffe mix van nieuwe tracks, draait hij promo’s en heeft hij gast dj’s op bezoek.

Zoals ik al zei komen podcasts in vele verschillende vormen en wordt ook steeds de mogelijkheid om zelf een podcast te maken steeds makkelijker.

FM VS Internet Radio.

Het mag wel duidelijk zijn dat de FM zenders het gaan verliezen van de online radio, als ik de grote fm zenders was, dan zou ik me richten op online radio in plaats van digitale radio, er liggen genoeg kansen voor iedereen op het internet alleen zijn de grote zenders gewend om altijd de grootste te zijn en hun zakken te vullen met geld, echter is hier het eind van inzicht als ze net als de V&D en Perry Sport zich niet gaan focussen op wat de consument nu echt wilt en belangrijk vind. Je moet het grote plaatje bekijken niet alleen jouw zin om veel geld te verdienen en controle uit te oefenen door willen drukken.

In de aankomende jaren zullen we het weten, neem van mij aan dat we met z,n allen steeds meer naar podcast, in demand audio en tv gaan kijken en luisteren, via apps en niet meer via de ether. Alles zal via het internet gaat, wifi wordt steeds beter en is straks in elke uithoek te ontvangen, auto’s worden nu al uitgerust met internet en internet radio, apps in auto’s zie je ook steeds vaker, waardoor je straks net als op je iPhone en andere devices ook in de auto eenvoudig naar je favoriete podcast of online radio zender kunt luisteren, zelf gemaakte playlists op Spotify en Youtube zijn ook al meer dan normaal.

Het mooie van de internet revolutie is dat er een heleboel nieuwe kansen liggen voor nieuwe mensen, waarmee de oude garde in welke markt dan ook het niet meer voor het zeggen heeft door middel van macht en geld, er gelden nieuwe regels, wil je succes hebben dan zul je je moeten aanpassen en gewoon meedoen om de beste te proberen zijn. Internet is mooi, en bied weer gelijke kansen voor iedereen, een van de andere mooie dingen is al dat je zonder een grote investering je idee├źn al tot ontwikkeling kunt laten komen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.