Pianowinkel Emile van Leenen opent tweede vestiging in centrum Leiden

Op 12 april jongstleden opende de Leidse pianowinkel Emile van Leenen Piano’s een tweede vestiging aan de Lammermarkt. Opvallend, want de nieuwe zaak zit schuin tegenover de eerste pianowinkel van Emile van Leenen, óók aan de Lammermarkt. “We wilden graag de populaire Yamaha-piano’s gaan verkopen, maar dan wel gescheiden van onze authentieke Duitse piano’s, die echt vakmanschap uitstralen”, zo verklaart eigenaar Emile van Leenen.

Bewuste scheiding van Duitse en Japanse piano’s

De Leidse pianozaak staat bekend om de ambachtelijke wijze waarop speciale, soms zelfs antieke piano’s gerestaureerd worden. In de oorspronkelijke zaak vindt men dan ook voornamelijk piano’s van Duitse makelij, die zeker niet overal te verkrijgen zijn, zo legt Van Leenen verder uit. “In de meeste Duitse piano’s zit een hoop ambacht en tijd. Bij het restaureren kun je op zoek naar de mooiste toon, die bij elk instrument uniek is. Deze ambachtelijke uitstraling is wat ons kenmerkt en willen we dan ook graag behouden.”

Yamaha-piano’s daarentegen lijken meer op elkaar. Er is echter wel veel vraag naar, zo stelt Van Leenen. In het tweede pand biedt hij daarom vanaf heden aan wat het meest populair is, terwijl de ambachtelijke Duitse piano’s nog steeds te bewonderen zijn in het oorspronkelijke pand. Van Leenen: “Iedere pianoliefhebber kan zodoende nu bij ons slagen.” Al gaat het aanbieden van keyboards hem een stap te ver. “Nee, ambacht blijft altijd boven populariteit staan.”

Al 19 jaar een begrip in de regio

Emile van Leenen Piano’s opende de deuren van zijn eerste vestiging in 2001 en is inmiddels uitgegroeid tot populaire zaak in de regio, met bijzondere piano’s en vleugels. Er zijn zowel nieuwe als tweedehands piano’s te vinden. Bij de ingang van het oorspronkelijke, monumentale pand aan de Lammermarkt 59 staat bijvoorbeeld een Steinway & Sons-piano van wel honderddertig jaar oud. In de etalage van het nieuwe pand, zo’n 75 meter verderop, staan vanaf heden twaalf glimmende Yamaha’s te schitteren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.