Muziekinstrumenten

Muziek heeft mensen vele duizenden jaren geïnspireerd en vermaakt. Door de tijd heen zijn verschillende muziekinstrumenten gecreëerd om verschillende geluiden en klanken te produceren. Uiteraard bepalen de vaardigheden van de muziekspeler gedeeltelijk hoe een muziekinstrument klinkt. Daarentegen zijn ook de productietechniek en het materiaal waaruit een muziekinstrument bestaat bepalend voor de kwaliteit en het soort geluid dat geproduceerd kan worden.

Er bestaan hierin vele soorten en maten van instrumenten die gebruik maken van diverse methoden om een unieke klank voort te brengen. Zo zijn er snaar-, blaas-, en slaginstrumenten de meest voorkomende typen. Er zijn echter ook aparte gevallen zoals sambaballen en castagnetten die ook wel zelfklinkers of idiofonen worden genoemd. In alle gevallen maken ze gebruik van de verplaatsing van lucht dat we kunnen waarnemen als geluid. Een muziek link aanvragen? Bekijk de website.

Snaarinstrumenten

Er zijn vele snaarinstrumenten die op verschillende manieren worden bespeeld. In veel gevallen bevatten deze een klankkast om het geluid te versterken. Dat kunnen gitaars zijn die met de hand of met een plectrum bespeeld worden, maar ook violen die met een strijkstok tot beweging worden gebracht.

Een minder voor de hand liggend snaarinstrument is de piano, wat eigenlijk een combinatie is van een snaar-, slagwerk-, en toetsinstrument. De lange snaren zitten in de piano zelf verstopt, maar zijn hoorbaar wanneer de toets ingedrukt worden. Een hamertje slaat na het indrukken van een toets een snaar aan. Een grotere variant van de piano is de vleugel. Hierbij kan de klankkast open gezet worden waarbij de snaren bloot komen de liggen en waardoor de klank beter door de lucht verspreid kan worden.

Blaasinstrumenten

Ook blaasinstrumenten kennen vele soorten en maten. De eerste toepassingen ervan waren van hout zoals houten rieten, panfluiten, klarinetten en dwarsfluiten. Later zijn er varianten ontstaan van andere materialen. De moderne dwarsfluit is bijvoorbeeld doorgaans niet meer van hout, maar van metaal zoals koper of messing. En zo is de saxofoon, die doorgaans van metaal is, uit de klarinet ontstaan die voornamelijk uit hout, met name grenadillehout, vervaardigd wordt.

Slaginstrumenten

Slaginstrumenten zijn een brede groep waartoe vele uiteenlopende muziekinstrumenten toe horen. Zo vallen trommels en drums onder slaginstrumenten. Omdat er gebruik wordt gemaakt van een vel waarop geslagen wordt vallen ze onder de subcategorie van membrafonen. Daarnaast vallen de piano, xylofonen, triangels en dergelijken ook onder slaginstrumenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.