Wil jij ook eenvoudig en snel een instrument leren spelen? Dan moet je zeker een naar de opties voor online muziekonderwijs kijken. Leer eenvoudig online gitaar, piano, drums of trompet spelen. Daarnaast kun je ook strijkinstrumenten zoals een viool of cello leren spelen. In deze blog leggen we alles uit over deze twee instrumenten en vertellen we hoe je eenvoudig online lessen kunt volgen voor deze muziekinstrumenten.

Cello spelen

De cello is een strijkinstrument en wordt aangestreken met een strijkstok die gemaakt is van paardenharen, de strijkstok van de cello is echter korter dan die van een viool. De cello heeft een uitschuifbare steun, die op de grond rust. De cello heeft een lage warme klank, maar er kan ook heel hoog op gespeeld worden. Als cellist heb je bij de Muziekschool diverse samenspel mogelijkheden. De cello is ook in een kleiner formaat, je kan bijvoorbeeld op een ¾ cello beginnen. Wacht niet langer en start direct met Cello leren spelen.


Geschiedenis van de Cello

De eerste celli werden in de 16e eeuw gebouwd in Italië. Toen werd de cello nog basviool genoemd, naar de lage tonen die de viool kon bespelen. Later werd een moderne versie van de cello ontwikkelt die weer wat groter was. De klank van deze cello was niet zo heel mooi, maar dat vond men niet erg omdat het een begeleidingsinstrument was. Weer wat later werd een kleinere cello gebouwd die beter te bespelen was en een mooiere toon had. Het instrument werd violencello genoemd. Aan het eind van de 18e eeuw zag de cello er bijna net zo uit als nu. De pin om de cello op te laten rusten werd voor het eerst in de 19e eeuw gebruikt, daarvoor hielden cellisten de cello tussen de knieën geklemd.

Viool spelen

Wat is er mooier dat een orkest met prachtig klinkende violen? Van alle strijkinstrumenten is de viool de kleinste, maar speelt desondanks een toonaangevende rol in het orkest. De viool heeft vier snaren die door de strijkstok in trilling gebracht worden. In de klankkast wordt het geluid versterkt en dan komt het door de f-gaten weer naar buiten. De snaren zijn van kunststof, metaal, zilver of goud gemaakt. De altviool is de lager klinkende zus uit de vioolfamilie en is dus ook wat groter. De viool is in allerlei maten te verkrijgen en dus ook voor de allerkleinsten een geschikt instrument. Laat u door de docent informeren over de juist maat. Bekijk direct de opties voor online vioolles.

Geschiedenis van de viool

De eerste viool verscheen rond 1550, wie de uitvinder van de viool is, is niet bekend, wel weten we dat een aantal van de oudste altviolen en celli het werk zijn van twee Italianen. Deze instrumenten hadden dikke, vrij losse snaren, die een zachter en doffer geluid gaven dan de moderne instrumenten. In het begin van de 17e eeuw werd de viool opgenomen in de standaard bezetting van de Italiaanse opera orkesten. In de 18e en 19e eeuw veranderde er een aantal belangrijke technische kenmerken van de viool, waardoor het geluid voller en helderder werd.