FAQ (Veel Gestelde Vragen)

Hoe wordt de Supertwister bepaald?

Met de Supertwister wordt een nieuw nummer als aanstormende hit in de spotlight gezet. De keuze wordt gezamenlijk gemaakt door het team van f-m-c.nl. Er zijn een aantal factoren waarop gelet wordt bij de keuze van de Supertwister.

Het nummer moet nieuw voor de Nederlandse markt zijn

  • Het nummer dient nog niet gestaan te hebben in de tipparade
  • Het nummer heeft hitpotentie
  • Eventuele chartontwikkelingen in buitenlandse charts
  • Nieuwe artiesten krijgen voorkeur boven gevestigde namen.
  • Zij hebben een steuntje in de rug eerder nodig

Hoe wordt de Danceflash bepaald?

De Danceflash is uiteraard altijd een Dance nummer. Dit nummer wordt door de beheerder van de website bepaald. De factoren bij het bepalen van de Danceflash zijn hetzelfde als die voor de keuze van de Supertwister.

Hoe worden de FM Charts samengesteld?

De vijf charts, Pop, Urban, Alternatief/Rock, Dance en NLPop worden samengesteld op basis van ontwikkelingen in de verschillende (inter)nationale hit- en airplaylijsten. Daarnaast speelt eigen inzicht in de hitpotentie van een nummer een rol en krijgen met name nieuwe acts met hitpotentie extra aandacht.

Hoe bepalen jullie de hitpotentie?

Dat is een moeilijke vraag. Hitpotentie bepalen is hetzelfde als in een glazen bol kijken en de toekomst voorspellen. Het blijft altijd koffiedik kijken, maar er zijn factoren waarmee wij behoorlijk goed de toekomst van een lied kunnen voorspellen en dus ook de hitpotentie. Uit onderzoek blijkt dat onze charts altijd voorloopt op de Nederlandse Top 40 en bijna altijd op de Billboard Hot 100 en de Hitlist UK Top 75.

Chartontwikkelingen

Ontwikkelingen in buitenlandse hitlijsten zijn vaak goede raadgevers. Daarnaast is het objectief en daardoor een ‘keihard’ bewijs! Vooral de prestaties van popmuziek van grote artiesten correspondeert vaak goed met de prestaties in de Nederlandse hitlijsten.

Ervaring

Niet elk nummer scoort goed in alle landen. Buiten taal speelt de heersende muziekcultuur een belangrijke rol. Door de jaren heen ontwikkeld iedere echte muziekliefhebber een oor voor het soort nummers die het goed doen in Nederland.

Eigen mening

Muziek is en blijft iets subjectiefs. Je vindt het leuk of niet. Een goede muziekrecensist weet de verschillen in zijn eigen smaak met de algemene smaak van Nederland.

Welke bronnen gebruiken jullie?

Wij gebruiken zoveel mogelijk bronnen die ons helpen bij het vinden van nieuwe releases en de samenstelling van de FM Charts. We gebruiken hiervoor meer dan 100 bronnen, waaronder internationale hitlijsten, radioplaylists, muziekfora, websites van platenmaatschappijen en online platenwinkels. Een aantal zijn opgenomen in de links op de site.

Kan ik meehelpen aan jullie site?

Ja! Regelmatig zijn we op zoek naar mensen die mee willen werken aan de website. Dit kan zijn als hobby, maar ook als stageopdracht, of als vrijwilligerswerk. Wil je weten of wij interessante activiteiten voor jou hebben? Kijk dan op onze vacature pagina.

Kan ik een tip doorgeven?

Ja! Dat kan via het mailformulier. We krijgen veel nieuwe nummers op ons bureau gestapeld. Als je ons tipt zorg dan dat je zeker weet dat het nummer nieuw is én (in jouw ogen) hitpotentie heeft. Voeg bij je tip, indien mogelijk, ook meteen een geluidsfragment toe. We zullen je tip absoluut beluisteren en beoordelen.

Waar kan ik promo’s naar toe sturen?

Platenmaatschappijen kunnen promo’s naar ons toe sturen. Voor onze adresgegevens, vragen we u om het mailformulier in te vullen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.