Alles over radio

De officiële omschrijving voor de term radio luidt als volgt: een vorm van draadloze telecommunicatie waarbij boodschappen door een zender worden verspreid door gebruik te maken van radiogolven. Het signaal kon vroeger alleen ontvangen worden door een radiotoestel, tegenwoordig zijn er steeds meer alternatieven beschikbaar en is de term radio veranderd. De huidige definitie kan worden omschreven als ieder kanaal waar onaflatend wordt uitgezonden.

Het uitzenden van de originele radio gebeurde door manipulatie van de radiogolven. Deze golven waren ontdekt door Heinrich Hertz. Het zijn trillingen die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Nikola Tesla is de uitvinder van de uitzender en ontvanger van radiogolven. Het manipuleren van de golven kan op 2 manieren.

  1. Amplitude Modulatie – Het grote voordeel van de AM methode van uitzenden is dat het bereik ontzettend groot is. Dat betekend dat er minder zendmasten nodig zijn en zo kan het bijvoorbeeld dat een zender enkele honderden kilometers verder te ontvangen is.
  2. Frequentie Modulatie – Het bereik is bij FM misschien lager maar deze band is een stuk minder storingsgevoelig. Dat maakt het mogelijk om uitzendingen in hogere kwaliteit te doen. De grotere radiozenders zijn dan ook te vinden op de FM golf.

Toen men net het radiosysteem net had uitgevonden was het alleen mogelijk om uit te zenden in codetaal. Dit kwam omdat geluidsboodschappen nog niet ontvangen konden worden. Door de uitvinding van de elektronenbuis werd dit ook mogelijk. Dit zorgde er voor dat de ontwikkeling van de radio in een stroomversnelling kwam. Zo was de Belgische koning een groot aanhanger van radio uitzendingen en samen met andere welgestelden zorgde hij dan ook voor een snelle doorontwikkeling. Tegenwoordig zijn er een hoop toepassingen van radiogolven:

  • Radio-omroep (en ook televisie).
  • Communicatie tussen zendamateurs.
  • Mobiele telefoons.
  • Positiebepaling met GPS, DECCA enz.
  • Communicatie met schepen en vliegtuigen.
  • Communicatie met ruimteschepen, satellieten en ruimtesondes.
  • Communicatie tussen hulpdiensten (brandweer, politie enz.) en openbaar vervoer.

Tegenwoordig is radio ook gemakkelijk online te beluisteren. internetradio wordt steeds populairder. Bijna alle radio Nederland is online beschikbaar. Vaak nog met extra stations die zich richten op een specifieke doelgroep.

Leave a Reply

Your email address will not be published.